16.07.2014

ODRŽANA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU POVODOM PROTESTA PROTIV DONOŠENjA ZAKONA O RADU I ZAKONA O PIO

Na konferenciji za novinare, održanoj danas u prostorijama SSSS, predsednici SSSS i UGS Nezavisnost sa saradnicima još jednom su javno izrazili neslaganje zaposlenih sa odredbama Zakona o radu i PIO, ali i nedemokratskim načinom njihovog donošenja.

Na žalost, pregovora nije bilo. Pregovori su završeni 29. maja, bez postignutog dogovora, a sve što je usledilo je pokušaj nametanja jednostranih i za zaposlene neprihvatljivih rešenja. Bahatost takozvanih vladinih pregovača ogledala se i u činjenici da su, iako je ranije dogovoreno sa premijerom da se razgovara samo o 5 instituta, te da ostali instituti iz zakona ostanu nepromenjeni, samovoljno uneli brojne izmene kojima se umanjuju zarade zaposlenih.

Na konferenciji su oštro osuđeni načini na koji se pokušava kompromitovanje sindikata, lidera sindikata naručenim i neistinitim tekstovima, pritiscima, ucenama i pretnjama.

Najavljene su dalje aktivnosti sindikata i zaposlenih, koje se nastavljaju svakodnevnim okupljanjem sindikalaca, organizovanjem javnih tribina, razgovorima sa građanima. Najvljeno je i sutrašnje okupljanje i postavljanje šatora u pionirskom parku zaposlenih u realnom sektoru.

Mi ne želimo da zaustavimo reforme, mi samo radimo svoj posao, štitimo zaposlene. Kordoni milicije nisu došli da brane nas. Zašto nam jednostavno nisu, argumentima objasnili šta je u zakonima dobro i kako zakon zapošljava, rekao je Orbović.

„Na zahtev pokojnog Đinđića kada se pravio Zakon o radu 7 eksperata iz MORA je sedelo 20 dana u Beogradu i radilo na Zakonu o radu, a sada nijedan pripravnik ekspert iz MORA nije prisustvovao izradi zakona zato što ne bi podržao ovakav zakon“, rekao je Branislav Čanak, predsednik UGS NEZAVISNOST.

„Sutra krećemo u proteste časno i pošteno. Doći će ljudi iz cele Srbije da nas podrže. Postavićemo šatore na Trgu Nikole Pašića, razgovaraćemo sa građanima, sakupljaćemo potpise da se ovi zakoni povuku. Želimo da se branimo protiv nečega što nije dobro“, rekao je Goran Milić, predsednik sindikata Vojvodine.

Predstavnici UGS NEZAVISNOST istakli su na konferenciji da su izašli iz Socijalno ekonomskog saveta što će i Savez samostalnih sindikata učiniti na prvoj sednici.

„SES i Socijalni dijalog i onako ne postoje, iz čega da izađemo, zapitao se Čanak. Formiranjem Socijalno ekonomskog saveta u novom sazivu kao i činjenicom da je premijer postao ne samo član već je i redovno prisustvovao sednicama, nadali smo se da će u Srbiji napokon zaživeti Socijalni dijalog“, istakao je Čanak.

Orbović je rekao da je ovo što se dogodilo sa usvajanjem ova dva zakona jasna poruka da su sindikati izigrani.