18.07.2014

ODRŽAN PROTEST POVODOM IZMENA ZAKONA O RADU I ZAKONA O PIO

Protestu koji je juče organizovan kao deo aktivnosti UGS NEZAVISNOST i Saveza samostalnih sindikata Srbije pokrenutih sa ciljem sprečavanja za zaposlene nepovoljnih izmena Zakona o radu i Zakona o PIO, prisustvovalo je oko 15. 000 građana.

Veličanstvenoj povorci u kojoj su večinu činili članovi dve reprezentativne sindikalne centrale iz čitave Srbije, priključili su se i drugi sindikati – nekoliko policijskih sindikata, Konfederacija slobodnih sindikata, Sloga, Unija prosvetnih radnika… i još neki, uključujući i deo članstva Sindikata rudara iz Bora i Kolubare, kao i Sindikata EPS-a koji su, navodno, podržali novi Zakon. Osim sindikalnih aktivista iz skoro svih sindikalnih organizacija, protest su se priključili i predstavnici nekih nevladinih organizacija i udruženja građana, kao i političkih stranaka i pokreta, ali i građani Beograda pojedinačno.

Tokom mirne i dostojanstvene protestne šetnje, ispred zdanja Predsedništva Republike, učesnici u se obratili Predsedniku Nikoliću sa zahtevom da iskoristi svoj autoritet i ustavna ovlašćenja i ne potpiše ukaz o stupanju na snagu ovih antiradničkih zakona. Službi Predsedništva su predstavnici UGS NEZAVISNOST i SSSS predali i zvanično pismo istog sadržaja.

Ispred Narodne skupštine Srbije, nakon obraćanja predsednika Čanka i Orbovića, kao i drugih predstavnika ova dva sindikata i gostiju, učesnici protesta su od poslanika tražili da ne iznevere poverenje koje su im građani Srbije ukazali biravši ih za poslanike i ne glasaju za zakone koji su suprotni interesima tih građana. Predsednici Skupštine Republike Srbije Maji Gojković, takođe je upućeno zvanično pismo sa istim sadržajem i zahtevom da omogući predstavnicima ova dva sindikata direktno obraćanje poslanicima. Na taj zahtev, naravno, nismo dobili nikakav odgovor.

Skup je završen, bez ijednog incidenta, simboličnom sahranom socijalnog dijaloga uz zvuke posmrtnog marša i dogovorom da se narednih dana, nedelja i meseci, nastave aktivnosti, kako bi se, svim metoda sindikalne borbe, sprečile ili barem ublažile posledice, ovog nasilnog čina aktuelne vlasti..