07.10.2014

SAOPŠTENJE POVODOM 7.OKTOBRA - SVETSKOG DANA ZA DOSTOJANSTVEN RAD

Preuzeto sa sajta UGS Nezavisnost

Zaposleni u Srbiji i sindikati, kao njihovi legitimni predstavnici, nisu u poslednjih 20 godina obeležavali Svetski dan za dostojanstveni rad u težim i za dostojanstvo rada pogubnijim uslovima od onih u kojima živimo i radimo danas.

Nakaradnim, suprotno Ustavu i domaćim zakonskim odredbama, kao i međunarodnim i evropskim standardima i merilima, donetim Zakonom o radu, Zakonom o PIO i drugim zakonima iz domena radnog i socijalnog zakonodavstva, prava iz rada i po osnovu rada su potpuno derogirana, umanjena su ranije stečena prava zaposlenih i penzionera, a njihov i standard njihovih porodica sveden je na puko fizičko preživljavanje.

Stope nezaposlenosti i siromaštva su, samo u poslednje dve godine, udvostručene i skoro izjednačene. Više od 24 odsto radno aktivnog stanovništva nema posla, a još toliko ih radi „na crno“, bez ugovora o radu, bez mogućnosti da ostvare bilo koje pravo iz rada i bez osnovnih uslova i mera za zdrav i bezbedan rad.

Veliki broj zaposlenih koji rade pun fond časova i postižu standardni učinak, primaju minimalnu zaradu koja je niža od tzv „linije siromaštva“ za tročlanu porodicu, što znači da ne mogu da pokriju ni najosnovnije, egzistencijalne potrebe. Onim „srećnicima“ kojima se koliko toliko redovno uplaćuje „minimalac“, često nisu uplaćeni doprinosi za obavezno socijalno osiguranje, pa nisu u mogućnosti da se leče ili ne mogu da ostvare pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje, bez obzira na staž.

O kakvom se dostojanstvenom radu može govoriti u ovakvim uslovima rada ???

Obeležavanje Svetskog dana za dostojanstveni rad ove godine je posvećeno očuvanju životne sredine, pod motom: „Nema radnih mesta na mrtvoj planeti“. Krajnje neodgovornim ponašanjem države i poslodavaca, zagađuje se životna i radna sredina. Kontrolni mehanizmi države ne funkcionišu, a interveniše se samo kada dođe do posledica koje se ne mogu sakriti. Društveno neodgovornim, ali politički lojalnim poslodavcima gleda se „kroz prste“ i za ugrožavanje životne sredine, ljudskih života, životinjskog i biljnog sveta, izriču se minimalne kazne, višestruko niže od stečenog profita.

Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost i Savez samostalnih sindikata Srbije upozoravaju domaću i svetsku javnost da ćemo primenom navedenih zakonskih rešenja, kao i drugih „reformskih mera koje idu isključivo na teret zaposlenih i njihovog standarda, za nekoliko godina Svetski dan za dostojanstveni rad, obeležavati pod motom: „Dostojanstven rad - nepoznata imenica“.


NE DOZVOLIMO DA SE TO DESI !