03.10.2012

REAKCIJA UGS NEZAVISNOST NA PREDLOG ZAKONA O UTVRĐIVANJU MAKSIMALNE ZARADE

BEOGRAD - U petak, 21.9.2012. godine, u Medija centru Beograd, na inicijativu granskih sindikata NEZAVISNOST iz javnog sektora i UGS NEZAVISNOST, održana je konferencija za novinare povodom Predloga Zakona o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru.

Konferenciji za štampu su prisustvovali: Branislav Čanak, predsednik UGS NEZAVISNOST i predsednik Granskog sindikata medija; Aleksandar Titović potpredsednik UGS NEZAVISNOST i predsednik GS SITEL NEZAVISNOST; Milorad Panović, potpredsednik UGS NEZAVISNOST i predsednik GS IER NEZAVISNOST; Milan Simić, predsednik GS JSKD NEZAVISNOST; Tomislav Živanović, predsednik GS PRS NEZAVISNOST i Dragan Čabrić, predsednik GS UPiP NEZAVISNOST.

UGS NEZAVISNOST su na konferenciji osudili puštanje Predloga Zakona o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru u skupštinsku proceduru bez konsultacija sa reprezentativnim sindikatima i bez rasprave na Socijalno-ekonomskom savetu Republike.

Predstavnici UGS NEZAVISNOST su, osim protesta zbog neuvažavanja socijalnih partnera, izneli mišljenje o Predlogu Zakona o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru. Osim što je u nekim delovima u suprotnosti sa odredbama: Zakona o radu (definicija zarade), Zakona o platama državnih službenika i nameštenika (koeficijenti), Zakona o budžetu (osnovica za obračun plate), Zakona o budžetskom sistemu, Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika, ovaj Zakon ostavlja mogućnost manipulacije, jer se samo zarade rukovodilaca, uz saglasnost osnivača, mogu povećati (u slučaju dobrih poslovnih rezultata). Postavlja se pitanje zašto samo rukovodilaca? Zar zaposleni nisu doprineli tom rezultatu? Po mišljenju Sindikata, tako se, na mala vrata, stvara mogućnost da upravo oni koji imaju nerealno visoke zarade (koje je trebalo ograničiti) ponovno imaju visoka primanja (ali kroz varijabilu), a da se smanje one zarade koje ionako nisu bile visoke.

Dragan Čabrić, predsednik GS UPiP NEZAVISNOST, je istakao da se Predlogom Zakona ne ograničavaju zarade svih zaposlenih u javnom sektoru, već onih sa najvišim i onih sa najnižim zaradama. On je takođe ukazao na probleme sa isplatom toplog obroka i regresa koji će se javiti, ukoliko Predlog Zakona bude usvojen, s obzirom da, po važećem Zakonu o platama državnih službenika i nameštenika, uvećenja zarada po osnovu toplog obroka i regresa, nije uključeno u koeficijent.