26.09.2013

Sindikat "Nezavisnost" najavljuje protest u petak 27.09.

Preuzeto sa sajta Beta

BEOGRAD, 25. septembra 2013. (Beta) - Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak najavio je u sredu da će u petak taj sindikat održati protest u Beogradu pod sloganom "Dosta" i da od gradjana zavisi hoće li se mladi zaposliti sa svojim diplomama ili će ići "na kazan narodne kuhinje".

"Mi imamo ustavno pravo da se borimo za boljitak društva i imamo 15 zahteva koji moraju da se ispune da bismo mogli da opstanemo kao društvo", rekao je Čanak na konferenciji za novinare.
Zaštitnik gradjana Saša Janković rekao je da država pravi socijalne slučajeve svakoga dana u Srbiji.

"Prava radnika su neotudjivi deo ljudskih prava i ne postoji društveni sistem koji bi mogao da ih ugrožava", rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, prava ne dolaze na "srebrnom tanjiru" i niko ih neće dati gradjanima već moraju da se bore za njih.

Iz Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" zahtevaju da se, izmedju ostalog, uredi radno zakonodavstvo po principima i standardima Evropske unije, da se ne dozvoli izmena zakona o štrajku na način na koji to traže poslodavci, da se uspostave sudovi rada, obezbedi funkcionisanje Socijalno-ekonomskog saveta Srbije, poboljša položaj radnika i obezbedi dostojanstvena starost penzionerima.

Sindikati strahuju da će najavljene izmene zakona o radu i o štrajku biti uradjene na štetu radnika.

Protest je zakazan za 12.00 na Trgu Nikole Pašića.