24.01.2014

U SRBIJI ODRŽAN ŠTRAJK UPOZORENJA

Preuzeto sa sajta UGS Nezavisnost

U Srbiji je danas, 23.01.2014. godine, u organizaciji Ujedinjenih Granskih Sindikata Nezavisnost i Saveza samostalnih sindikata Srbije održan jednočasovni štrajk upozorenja. Radnici u Srbiji štrajkovali su u periodu od 11-12 časova, nakon čega je u prostorijama SSSS, na Trgu Nikole Pašića, s početkom u 13 časova, održana zajednička Konferencija za novinare reprezentativnih sindikalnih centrala.

Predsednik SSSS, Ljubisav Orbović otvorio je Konferenciju za novinare rečima zahvalnosti ministru Raduloviću na uspešnom ujedinjenju sindikata i zaposlenih u Srbiji. Nakon toga, izneti su prvi podaci prema kojima je u štrajku učestvovalo 90% preduzeća u Srbiji. U aktivnom protestu bilo je približno 530.000 radnika. Orbović je istakao da je štrajk upozorenja imao značajan odjek i u regionu, obzirom na činjenicu da su pismenu podršku ove dve sindikalne centrale dobile od sindikalnih kolega sa prostora cele bivše Jugoslavije. Takođe je istakao da u štrajku nisu bila samo javna preduzeća, odnosno preduzeća koja se finansiraju iz budžeta, već da je štrajk uspešno organizovan i u ozbiljnim i velikim privatnim preduzećima. Reprezentativnim sindikatima, u štrajku se pridružio i Nezavisni sindikat policije.

Predsednik UGS Nezavisnost, Branislav Čanak se, na početku, osvrnuo na način na koji je propraćena najava protesta u medijima, napominjući da je postojala očigledna tendencija kreiranja javnog mnenja tako da štrajk ne uspe. On je istakao da je, uprkos tome što je vlast pokušala da opstruira štrajk, plasirajući stav da „povlačenje“ Zakona o radu ukida potrebu za štrajkom upozorenja, ovaj štrajk uspešno sproveden u 735 sindikalnih organizacija u Srbiji. Pokušaj opstrukcije on je ilustrovao primerom upada Inspekcije rada u novinsku kuću „Mađar So“, pri čemu inspektori rada nisu proveravali zakonitost štrajka, već tražili dokumentaciju sindikata i šikanirali štrajkače.

Pored ovoga, Čanak je upozorio i na neprofesionalnost pojedinih novinara koji su prethodnih dana objavljivali da je održana sednica Socijalno-ekonomskog saveta, iako se zapravo sastao samo Kolegijum na kome je dogovoreno da će sednica tek biti zakazana i održana.

Nezavisni sindikat policije podneo je izveštaj da je u štrajku danas bilo 80 posto radno angažovanih ljudi. Štrajk je održan i u Poštama Srbije, uprkos pretnjama i nezakonitom zahtevu da se odredi minimum procesa rada tokom štrajka upozorenja. U štrajku je bilo i 80% grane poljoprivrede, ugostiteljstva i turizma, te 110 preduzeća iz oblasti hemije, industrije i nemetala, veliki broj organizacija iz javnih komunalnih delatnosti, 715 povereništava iz grane prosvete i veliki broj povereništava iz grane metalske industrije i građevine.

U Vojvodini su štrajkovale ukupno 792 organizacije sa 73.182 člana, dok su u Kruševcu štrajkači dobili i pismenu podršku SPS-a, SNS-a i Jedinstvene Srbije. Iz svega ovoga, sindikati zaključuju da ministar Radulović nema podršku za reforme kako pokušava da predstavi u javnosti.

Na pitanje novinara šta ove dve sindikalne centrale planiraju dalje, sindikati su odgovorili da očekuju ostavku ministra Radulovića i formiranje nove Radne grupe za Zakon o radu. Ističući da sindikati nisu protiv reformi, sindikalni lideri očekuju da se vrate socijalnom dijalogu. Ukoliko do toga ne dođe, najavili su zaoštravanje protesta.