27.01.2014

PROTEST GS IER NEZAVISNOST I SSMS

Preuzeto sa sajta UGS Nezavisnost

U Beogradu je, 24. januara 2014. godine, s početkom u 12h, održan veliki protest koji su organizovali Granski sindikat industrije, energije i rudarstva NEZAVISNOST i Samostalni sindikat metalaca Srbije. U protestvu je učestvovalo nekoliko hiljada radnika iz ovih privrednih delatnosti (pretežno iz peduzeća koja se nalaze u restrukturiranju) iz čitave Srbije, a njima su se pridružile i kolege iz drugih granskih sindikata. Radnici su zahtevali da Vlada Republike Srbije, osim što će Nacrt novog Zakona o radu vratiti socijalnim partnerima za pregovarački sto, povuče iz skupštinske procedure i preostala dva sporna predloga: Predlog Zakona o privatizaciji i Predlog Zakona o stečaju. Vladi i Skupštini Republike Srbije istovremeno je upućen i zahtev za smenu aktuelnog ministra privrede Saše Radulovića.

Nakon okupljanja na Trgu Nikole Pašića, radnici su se uputili u protestnu šetnju do zgrade Vlade Republike Srbije, gde je delegaciju UGS NEZAVISNOST i Saveza samostalnih sindikata Srbije, predvođenu predsednicima dve reprezentativne sindikalne centrale, Branislavom Čankom i Ljubisavom Orbovićem, primio premijer Republike Srbije, Ivica Dačić.

Tom prilikom, premijer je potvrdio ono što je dogovoreno na Kolegijumu Socijalno-ekonomskog saveta Srbije, 20. januara 2014. godine, da predlozi zakona o stečaju i privatizaciji neće ući u skupštinsku proceduru pre nego što o njima mišljenje ne usaglasi i iznese Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije, kao i da će nacrt novog zakona o radu biti rađen iznova, ovoga puta kroz dijalog sa svim socijalnim partnerima u novoj tripartitnoj radnoj grupi čije se formiranje očekuje.

Nakon štrajka upozorenja koji su organizovali UGS NEZAVISNOST i SSSS 23. januara i protesta koji su održani dan kasnije, ministar privrede Saša Radulović je, 25. januara, podneo ostavku.


Srpska napredna stranka donela je odluku o raspisivanju novih parlamentarnih izbora u Srbiji.